Κοινωνιστές
Απόψεις

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών ολοκληρώθηκαν το τριήμερο πανηγύρι επί τη μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Ηλιούπολη.

Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών ολοκληρώθηκαν το τριήμερο πανηγύρι επί τη μνήμη της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης στον ομώνυμο Ιερό Ναό στην Ηλιούπολη.

Το απόγευμα της Δευτέρα 17 Ιουλίου, τελέσθηκαν στις 18:00 οι Χαιρετισμοί της Αγίας και στις 19:00 ο μεθέορτος Εσπερινός, χοροστατούντος του Επισκόπου Ανδρούσης Κωνσταντίου.

Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μαρίνης στους δρόμους της ομώνυμής της, περιοχής.

Της πομπής προΐστατο ο Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπος, συμπαραστατούμενος από τους Eπισκόπους Μωκησού Δημήτριο και Ανδρούσης Κωνστάντιο, κληρικούς εκ πλησιοχώρων και μακρινών ενοριών ακόμα και από την Μακεδονία και το Άγιον Όρος.

Άγημα της Πολεμικής Αεροπορίας περιστοίχιζε την Ιερά Εικόνα αποδίδοντας τις πρέπουσες τιμές. Η Φιλαρμονική της Πολεμικής Αεροπορίας συνόδευε την λιτανευτική πομπή παιανίζοντας πανηγυρικά, καθώς επίσης Ιερόπαιδες, Κρητικοί και Ηπειρώτες με παραδοσιακές φορεσιές φέροντες λάβαρα και εξαπτέρυγα.

Στην Πλατεία Ανεξαρτησίας αναπέμφθηκε δέηση στην μνήμη του πρωτομάρτυρα του Μακεδονικού Αγώνα Μητροπολίτου Γρεβενών Αιμιλιανού, όλων των ηρωικώς πεσόντων Μακεδονομάχων, καθώς και του δια πυρός τελειωθέντος στην πυρκαγιά στο παρακείμενο της Ενορίας βουνό του Υμηττού Αστυνόμου Ιωάννου Καλιντεράκη, ανήμερα της Αγίας Μαρίνης το 2015 αλλά και των εν απάση τη Δεσποτία Κυρίου κοιμηθέντων και εν τη ξένη ταφέντων Ηλιουπολιτών.

Με την επιστροφή της πομπής στον Ναό έγινε η απόλυση και πρίν το «Δι’ ευχών» ο Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ ευχαρίστησε εκ μέρους των συνεφημερίων του και των συνεργατών της ενορίας, τους Αρχιερείς, όλους όσους συμμετείχαν στο τριήμερο του πανηγυριού, κληρικούς και δημοτικούς άρχοντες, τους ανθρώπους του ναού και τους εθελοντές, αλλά και όσους ήρθαν για την εορτή. Αναφέρθηκε στην Μακεδονία και το πρόβλημα της ονοματοδοσίας του γειτονικού κρατιδίου της Νοτίου Γιουγκοσλαβίας, προβαλόντας το σύνθημα είμαστε ορθόδοξα αδέλφια μη μας κλέβετε την ιστορία.

Στις 21:00 τελέσθηκε υπό κληρικών του Ναού η ιερά Παράκλησις εις στην Αγία, ενώ ταυτόχρονα παρατέθηκε τράπεζα φιλοξενίας στους σπουδαστές του τμήματος Ελληνομάθειας της Αποστολικής Διακονιάς, οι περισσότεροι των οποίων είναι Ρωμαιοκαθολικοί κληρικοί από τα πέρατα της γης, και οι οποίοι συμμετείχαν στην λιτάνευση.

Ακολούθησε στις 22:00 λαϊκό πανηγύρι με παραδοσιακοὺς χορούς και ζωντανὴ μουσική από τον Νίκο Αλεξίου και τους συνεργάτες του.

Ο Χαιρετισμός.

Με σύνθημα μας «είμαστε ορθόδοξα αδέρφια μη μας κλέβετε την ιστορία» απευθυνόμενο προς τους γείτονες βόρεια της πατρίδας μας και όχι στην Βόρεια Μακεδονία ζητήσαμε στον τριήμερο εορτασμό της Αγίας Μαρίνας να μιλήσουμε στον Θεό για τη Μακεδονία μας, πού εκατό χρόνια μετά την απελευθέρωσή της, στο μεγαλύτερο τμήμα της, βρίσκεται έτοιμη να σταυρωθεί από ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν ιερό και όσιο, κάναμε την προσευχή μας όπως την έγραψε ο Μακεδόνας επίσκοπος Ιωήλ στην Έδεσσα, και τραγουδήσαμε χορεύοντας το Μακεδονία ξακουστή και σηκώσαμε τον ήλιο της Βεργίνας σημάδι εξαιρετικό στο Ναό για να πούμε με σθένος σε όποιον θέλει να καπηλευτεί ή να εκχωρήσει το ελληνικό όνομα της Μακεδονίας και τα εξ αυτού απορρέοντα, ότι η Μακεδονία είναι μια και είναι μόνο Ελλάδα.
Με το πέρας του τριημέρου εορτασμού της πανηγύρεως, της εφόρου και προστάτιδος μας έρχομαι εκ μέρους των συνεφημερίων και συνεργατών να ευχαριστήσω όλους όσους με τη χάρη του Θεού συμπαραστάθηκαν σε αυτήν την εορτή.

Πρώτον τον Αρχιεπίσκοπο μας κύριο Ιερώνυμο, ο όποιος ευλόγησε με την παρουσία του Πρωτοσύγκελού Του, επισκόπου Θεσπιών Συμεών να ξεκινήσει ο τριήμερος εορτασμός και να χειροθετηθούν Αναγνώστης ο αδελφός Ιωάννης Μπαλτής, ανώτατος διοικητικός υπάλληλος του Υπουργείου Οικονομικών και Πνευματικός – Εξομολόγος ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Φυλακτός συνεφημέριος μας, δις μαγίστορας των πανεπιστημίων Ελληνικού Ανοικτού και Ιωαννουπόλεως Νοτίου Αφρικής.

Εν συνεχεία να ευχαριστούμε τον Μητροπολίτη Βελεστίνου Δαμασκηνό που τέλεσε το ιερό Ευχέλαιο την προπαραμονή, τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Μωκησσού Δημήτριο, ομογενή τρίτης γενιάς από το Σικάγο, Ιεράρχη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής, όπου χοροστάτησε του εσπερινού της παραμονής και εν συνεχεία επέδωσε το μετάλλιο της ενορίας στον «Εξωραϊστικό και εκπολιτιστικό σύλλογο Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως η Πρόοδος» για την προσφορά του 40 χρόνια στους κατοίκους της ενορίας. Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας Πολύκαρπο που ιερούργησε το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας σήμερα το πρωί, αλλά και προεξάρχει απόψε με συλλειτουργούς τους επισκόπους Δημήτριο και Κωνστάντιο, τον επισκόπο Ανδρούσης πάρα τη Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, όπου για χρόνια 30 και πλέον υπηρέτησε την εκκλησία μας στη Θράκη και σήμερα θεράπευσε και το θείον κήρυγμα, ως δεινός ιεροκήρυξ, κατά την πρωινή Θεία Λειτουργία.

Αλλά και τον περιφερειάρχη μας επίσκοπο Φαναρίου Αγαθάγγελο ευχαριστούμε εκ μέσης καρδιάς για την αγάπη του η οποία προκαλεί την εκδήλωση και της δικής μας αγάπης στους υποτρόφους του οργανισμού του οποίου προΐσταται, της Αποστολικής Διακονίας αδελφούς εκ της ανά τον κόσμο Ρωμαιοκαθολικής εκκλησιαστικής κοινωνίας, οι οποίοι μαθαίνουν Ελληνικά το καλοκαίρι κοντά του, και κατ΄ έθος πλέον παρίστανται στη λιτανεία της ενορίας μας. Με εξέχοντα παριστάμενο τον Μονσινιόρ Ανδρέα Παλμιέρι, γραμματέα του Ποντιφικού Συμβουλίου Χριστιανικής Ενότητας.

Ευχαριστώ τους πατέρες, αδελφούς κληρικούς από κοντινές και μακρινές τοπικές εκκλησίες, την επαρχία αλλά και την Αγία Άννα του Αγίου Όρους, που προσήλθαν στον εορτασμό της Αγίας μας καθώς και το διάκονο Ραφαήλ που έφτασε από την Μακεδονία μας και συμπροσευχήθηκαν μαζί με τον ευλογημένο λαό μας και τους προσκυνητές.

Ευχαριστώ τους εθελοντές οι οποίοι δαπανούν ώρα και κόπο για την διεξαγωγή του πανηγυριού μας, μπροστά στη φωτιά από τα κεριά, δίπλα σε κάθε ανάγκη, που είναι πολλές, μαζί τα παιδιά του Ιερού, τα κορίτσια από τα κατηχητικά μας, τους ιεροψάλτες μας αλλά και τους ειδικώς προσκεκλημένους Πρωτοψάλτες, τον κύριο Λιλιόπουλου και τον υιό του του, τους επιτρόπους ιδιαιτέρως στον αντιπρόεδρο Ιωάννη Γαυγιωτάκη, ο οποίος σε συνεργασία με τον Ηλία Μυλωνά έκαναν το πάν, τις κυρίες του φιλόπτωχου, τους συνεργάτες του γραφείου του προέδρου του εκκλησιαστικού Συμβουλίου, μάλιστα εκείνον που διέκοψε την εργασία του εκτός Αθηνών και ήρθε με ειδική άδεια στην εορτή το ευλογημένο αυτό τριήμερο, θέλω αδελφοί μου να σας συγχαρώ και να ζητήσω από τους Αρχιερείς να ευχηθούν για αντίδωρα από τον Θεό στα δώρα σας προς την Αγία Μαρίνα.

Παράλληλα να ευχαριστήσω όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην ζητεία την οποία αναγκαστήκαμε να εκτελέσουμε φέτος για να μπορέσουν να υπάρχουν τα απαραίτητα για τις ανάγκες των εορτασμών. Προς τούτο ευχαριστώ το νεωκόρο του ναού μας Απόστολο Κωβαίο, ο οποίος σαν ζητιάνος στην πόρτα του ναού συνεισέφερε σε αυτό, καθώς και τον ενορίτη Δημήτριο Παρά ο οποίος προσέφυγε σε χορηγούς και τους δημοτικούς συμβούλους Ιωάννη Πούλο ο οποίος ανέλαβε μέρος δαπάνης μιας των εκδηλώσεων, αλλά και Κώστα Σεφτελή, που ως ενορίτης πλέον, ανέλαβε και διεκπεραίωσε δύο από τις ανάγκες της πανηγύρεως.

Και αναφερόμενος στους δημοτικούς συμβούλους θα πρέπει το τρίτον εκ μέσης καρδιάς να ευχαριστήσουμε τον δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Καλαρύτη γιατί και φέτος την ώρα της ανάγκης βρέθηκε δραστικός και αποτελεσματικός σε χρόνια προβλήματα αλλά και άλλα που προκύπτουν την τελευταία στιγμή. Για τον πολύ κόπο τους πρέπει να ευχαριστήσω εξαιρετικά το συνεργάτη Φιλοκτήμονα Φλώρο αλλά και την Βιβή Χαραλαμπόπουλου, τον Ηλία Μυλωνά και το Νίκο Δελή.

Επιτρέψτε μου να χαιρετήσω τους υπεύθυνους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ευχαριστώντας την Πολεμική Αεροπορία για την αποστολή της φιλαρμονικής με διευθυντή τον Ανθυπασπιστή Κωνσταντίνου Δράκο αλλά και τιμητικού αγήματος με επικεφαλής τον Αρχισμηνία Ιωάννη Κατσούλη, την Ελληνική Αστυνομία από το τοπικό τμήμα, όπου το πρωί έλυσε πρόβλημα που δημιουργήθηκε εκτός του ναού, αλλά και τώρα παρίσταται για την τροχονομική διευκόλυνση και ασφάλεια, καθώς και τη Δημοτική Αστυνομία. Ευχαριστώ τους τοπικούς συλλόγους Αρκάδων Ηπειρωτών και Κρητών και τον Χ.Λ.Ο.Η για την παρουσία τους στην χθεσινή χορευτική εκδήλωση και σήμερα στην λιτανεία, ιδιαίτερα στους Κρήτες για την παραχώρηση για μία ακόμη φορά των καθισμάτων.

Την δημοτική αρχή της πόλης μας χαιρετίζω στο πρόσωπο του Δημάρχου, ευχαριστούμε για την οποία αρωγή μέσω των υπηρεσιών καθαριότητας του δήμου, και δημόσια παρακαλούμε από τα αρκετά έσοδα της εμποροπανηγύρεως, εχθές και σήμερα εδώ στην οδό Αγίας Μαρίνης να ενισχυθεί ο Ναός, από την γιορτή του οποίου έρχονται τόσα έσοδα στο Δήμο όπως και από τις ταφές των Χριστιανών στα όρια της ενορίας, πράγμα που ξεχνούν όσοι προβάλλουν παραπλανητικά και δημαγωγικά τον περιβόητο χωρισμό του Νεοελληνικού κράτους και της Μητέρας Εκκλησίας. Και όπως είπε την Κυριακή ο Πρωτοσύγκελος του Αρχιεπισκόπου μας στο ναό μας, αποιεροποιημένη Δημοκρατία σημαίνει κολοβομένη Δημοκρατία.

Τους παριστάμενους αντιδημάρχους και δημοτικούς συμβούλους χαιρετίζω εν τω προσώπου του εορτάζοντος Αντιδημάρχου Κοινωνικής Μέριμνας Μαρίνο Μπασούρη

Τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο και Άννα Καραμανλή τον από Ευροβουλευτών Κωσταντίνο Πουπάκη.

Τους πολιτευτές, της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Κυρανάκη και Τίτη Ντολαπτσή, του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου και Μιχάλη Καρχιμάκη της Ελληνικής Λύσης Ιωάννη Σακκά και του Λα.Ο.Σ Εύα Καμπίτση και Χρήστο Διαμαντόπουλο.

Εφέτος και επειδή στην ενορία μας οι δράσεις για τη φιλανθρωπία είναι ατελείωτες, με πρώτο το Φιλόπτωχο μας, τα όσα γίνονται με την συγκέντρωση ρούχων τα οποία διατίθενται στους πολύτεκνους όλης της Ελλάδας αλλά και ειδών προς ανακύκλωση, όπου πωλούνται προς ενίσχυση των δράσεων αρωγής αστέγων, μάλιστα αυτή την περίοδο η ενορία μας έχει εξασφαλίσει στέγη σε τρεις ανθρώπους, ο ένας μένει στο καμπαναριό του ναού μας, έκτος στην ιστορία του καμπαναρίου, θελήσαμε να τιμήσουμε δύο ανθρώπους οι οποίοι με σεβασμό προς την εκκλησία, με σεβασμό προς τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, προσφέρουν από τον τόπο υπηρεσίας τους.

Πρώτη θα είναι η γραμματέας του γραφείου Αττικής της Ελληνικής Εταιρείας Σκλήρυνσης κατά Πλάκας Ευγενία Μακρυκώστα – Μαρή και παρακαλώ ο πρόεδρος του ενοριακού φιλόπτωχου μας π. Λάμπρος να την περικοσμήσει με το μετάλλιο της ενορίας και ο αντιπρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου μας Ιωάννης Γαυγιωτάκης να επιδώσει τον τιμητικό έπαινο. Παρακαλώ με ένα θερμό χειροκρότημα κατά την επίδοση να επιβραβεύσουμε την αγωνία και τον αγώνα αυτής της γυναίκας, η οποία κατοικεί με την οικογένειά της στην ενορία μας.

Ακόμα θα τιμήσουμε, αν και δεν μπόρεσε να είναι κοντά μας απόψε, τον άνθρωπο που με πολλές δράσεις δίδει το παρόν σε ανάγκες και προβλήματα, τον ιατρό και δήμαρχο Αμαρουσίου Γεώργιο Πατούλη, τον οποίον θα περικοσμούσε με το μετάλλιο της ενορίας ο π. Δαμασκηνός και θα παρακαλούσα να του επέδιδε τον σχετικό έπαινο ο συνάδελφός του, ο Δήμαρχος της πόλης μας, Βασίλειος Βαλασόπουλος.

Κύριε Δήμαρχε Αμαρουσίου, δεχθείτε και την αγάπη μας και τα συγχαρητήρια μας για την ξεκάθαρη θέση που θεσμικά πήρατε για την υπόθεση του ονόματος του νοτιότερου κρατιδίου της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Στη σύζυγο σας Μαρίνα χρόνια πολλά κύριε δήμαρχε.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όσους φέρετε το όνομα της Αγίας Μαρίνας. Χρόνια πολλά σε όλους τους ενορίτες.

Ευχές και ευλογίες σε όλους τους προσκυνητές. Αμέσως θα ακολουθήσει Ιερά Παράκληση και στις 10 με ζωντανή μουσική, χορός ως τα μεσάνυχτα.

Η ευλογία της Αγίας μας να είναι με όλους μας, ζητώ ταπεινά συγνώμη για τα λάθη μας, τις ελλείψεις μας.

Παρακαλώ τη φιλαρμονική να παιανίσει το Μακεδονία ξακουστή και τον Εθνικό μας Ύμνο για να κλείσουμε την Ιερά Λιτάνευση.

 

Σεραφείμ Δημητρίου

 

Πηγή

δειτε επισης

Βοήθα και λίγο για την ασφάλεια των δημοτών στην Ηλιούπολη

sarantis

Αδωνις Γεωργιάδης: “Ολοι μαζί απέναντι στον Τσίπρα”

anna

Π. Σκουρλέτης: “Πιο έτοιμος από ποτέ να κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ”

anna