Κοινωνιστές
Απόψεις

Γ. Κατρούγκαλος: Η ΕΕ δεν ζήτησε μερική ή πλήρη ιδωτικοποίηση δημοσίων εταιρειών όπως της ΔΕΗ

Η Κομισιόν διαψεύδει οτι ζήτησε απο την ελληνική κυβέρνηση να ιδιωτικοποιηθούν δημόσιες εταιρείεςυποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλου.

Όπως λέει η Κουμουνδούρου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας πως «ουδέποτε συμφωνήσαμε την μερική η ολική πωληση δημοσίων εταιρειών».

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν απαίτησε ποτέ από την ελληνική κυβέρνηση την μερική ή πλήρη ιδωτικοποίηση δημοσίων εταιρειών. Οι επίσημες αρχές της Κομισιόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητή Γιώργου Κατρούγκαλου, αναφορικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εκθέτουν την ελληνική κυβέρνηση. Δημιουργούν εκ των πραγμάτων, μείζον, πολιτικό, οικονομικό και ηθικό ζήτημα» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση που σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντηση της ερώτησης του καθηγητή Γιώργου Κατρούγκαλου, αποκαλύπτει, μάλιστα, πως «η πώληση τμήματος της ΔΕΗ συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, ως σημαντικό βήμα στη διαδικασία μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας» και πως «η οδηγία σε καμία περίπτωση δεν απαιτεί τη μερική ή πλήρη ιδιωτικοποίηση δημόσιων εταιρειών»

Σε δήλωση του ο Γιώργος Κατρούγκαλος σημειώνει:«Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει κάθε διαδικασία πώλησης της μεγαλύτερης ηλεκτρικής εταιρείας της χώρας, μιας κερδοφοράς και υψηλού στρατηγικού τομέα επιχείρησης. Εκθέτει, δε, την ελληνική κυβέρνηση και στην Ευρώπη, για μια ακόμη φορά, καθώς κάθε πολιτική της απόφαση επιδιωκει να την αιτιολογήσει με την δικαιολογία της «άνωθεν εντολής». 

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ δημοσιοποίησε και τα σχετικά κείμενα τα οποία παρουσιάζει το «Π»

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης P-005665/2014
προς την Επιτροπή
Άρθρο 130 του Κανονισμού
Georgios Katrougkalos (GUE/NGL)
Θέμα: Ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ Α.Ε. και Ευρωπαϊκό Δίκαιο
Η ελληνική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει δεσμευτική υποχρέωση να προβεί στην πώληση σε ιδιώτη του ενός τρίτου της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), κατ’ επιταγή του ευρωπαϊκού δικαίου.
Όμως, η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στην ενσωμάτωση των διατάξεων της Οδηγίας 2009/72/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 “σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για την κατάργηση της Οδηγίας 2003/54/ΕΚ” (ΕΕ L 211 της 14.8.2009) και της Οδηγίας 2009/73/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 13ης Ιουλίου 2009 “σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά Φυσικού Αερίου και την κατάργηση της Οδηγίας 2003/55/ΕΚ” (ΕΕ L 211 της 14.8.2009) με το νόμο 4001/2011 (ΦΕΚ Α’ 179).
Άλλωστε, σύμφωνα με το άρθρο 345 της ΣΛΕΕ (πρώην άρθρο 209 ΣΕΚ) «η συνθήκη δεν προδικάζει µε κανένα τρόπο το καθεστώς της ιδιοκτησίας στα κράτη µέλη».
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
α) Αποδέχεται την ερμηνεία της ελληνικής κυβέρνησης ότι η πώληση του ενός τρίτου της ΔΕΗ αποτελεί υποχρέωση της χώρας κατ’επιταγή του ευρωπαϊκού δικαίου;
β) Θεωρεί ότι οι σχετικές ανωτέρω οδηγίες έχουν ενσωματωθεί ελλιπώς στην ελληνική έννομη τάξη;

P-005665/2014
Απάντηση του κ. Kallas
εξ ονόματος της Επιτροπής
(7.8.2014)

Η πώληση τμήματος της ΔΕΗ συμφωνήθηκε με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο του προγράμματος προσαρμογής για την Ελλάδα, ως σημαντικό βήμα στη διαδικασία μεταρρύθμισης της αγοράς ενέργειας. Επομένως, η εν λόγω απόφαση, δεν σχετίζεται με την μεταφορά και ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την ενέργεια, όπως η προαναφερθείσα οδηγία για την ηλεκτρική ενέργεια.

Η οδηγία 2009/72/ΕΚ για την ηλεκτρική ενέργεια αποσκοπεί στην απελευθέρωση του τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και την εισαγωγή του ανταγωνισμού μέσω, μεταξύ άλλων, του διαχωρισμού των διαχειριστών των συστημάτων μεταφοράς από τις κάθετα ολοκληρωμένες επιχειρήσεις. Ωστόσο, η οδηγία σε καμία περίπτωση δεν απαιτεί τη μερική ή πλήρη ιδιωτικοποίηση δημόσιων εταιρειών.

 

Πηγή: http://www.paraskhnio.gr/g-katroygkalos-i-ee-den-zitise-meriki/

δειτε επισης

Οι έμποροι ζητούν αναβολή της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ

anna

ΠΕΡΙ ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ-ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ Aρθρο-βόμβα του Αθ. Παπανδρόπουλου για το κούρεμα του χρέους

anna

«Πιστεύω ότι ο τάφος είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου»

anna